Psychoses wat zijn dat?
Ja dat is een goede, psychose is een soort gemoedstoestand van de hersenen. Je hebt dan visioenen, hallucinaties, wanen of waanideeën, of gehoorhallucinaties, rare gedachten enz.

Soms ben je psychose gevoelig, zoals ik. Dan ben je regelmatig psychotisch.

Ik heb soms het gevoel dat mijn hersenen op hol slaan, gevoel dat ik explodeer helemaal of dat mijn ziel eruit springt en dat ik later weer voor de helft terugkom. Dat is een rare gewaarwording. Het is zeer vermoeiend allemaal. Door soms catatonisch, stijve spieren en kun je niet meer lopen. Het best is dan gewoon te liggen, sigaretjes roken, theedrinken en in mijn geval peppa pig kijken. Ik heb dan behoefte aan iets liefs na die agressiviteit. En dan niet een activiteit doen, want je bent al moe genoeg. Gewoon rustig aan doen. Het kan soms de hele dag of avond duren voordat het over is. En prikkels vermijden. Want als ze dan van alles vertellen dan doet het pijn aan je hoofd. Dus geen contact met andere, alleen met begeleiding. Maar ook niet altijd. Maar gewoon rustig bij jezelf blijven en alleen blijven, met knuffelbeer bewijsvanspreken in bed liggen als je er middenin zit.

Hoe ontstaan psychoses?
Hoe het precies ontstaat bij mij kan ik wel zeggen. Doordat er kortsluiting in de hersenen ontstaan valt het hele systeem uit. En hoe die kortsluiting ontstaat? Ja dat komt doordat ik een aandoening heb, dit is de beperking. Je kunt niet meer helder nadenken als je iets hoort of ziet, wat in je omgeving afspeelt kun je niet meer relativeren. Je zintuigen zijn uitstekend maar je kunt het geen plaatsje geven. Daarom kun je beter prikkels vermijden en drukte, drukke mensen enz. Vooral geen ruzies en discussies. (Kun je op zo’n moment helemaal niet hebben) soms, dat heb ik niet, maar sommige die een psychose hebben die worden agressief en slaan alles kort en klein of draaien heavy metal omdat hun hoofden vol zitten met wilde gedachten. Allemaal duiveltjes die stemmen en ze hebben goede stemmen. Sommige gaan schreeuwen tegen anderen, dit is het duivelse stemmetje. Ieder ervaart een psychose weer anders en leuke dingen blijven doen als je erdoorheen bent of lichte psychoses hebt. Maar niet te ver weggaan, naar huis bijvoorbeeld. Dit is nog een besprekingspunt. De ene kant is het goed om uit huis te gaan of uit eten te gaan, maar aan de andere kant tocht te veel onnodige informatie op doet. Positieve en lieve mensen zijn dan goed voor je. Maar tv en andere prikkels zijn dan negatief voor je. Dus kun je beter thuisblijven.

Visite ontvangen, positieve en lieve mensen op zoeken en veel rust. En als je wel weg van huis gaat, kun je niet aan je huidige structuur werken, je zit niet in je veilige omgeving met je eigen spullen enz. Je kunt wel wat spullen meenemen, knuffelbeer, medicatie, ipad, breiwerkje enz. Structuur hebben is ook zeer

belangrijk, eten, drinken, rusten, slapen en peppa pig kijken, iets liefs in ieder geval. Lief voor jezelf zijn en jezelf met liefde omringen. Eigenlijk heb je ruzie met je omgeving en jezelf. Vooral met jezelf. Soms heb je het gevoel dat je dood gaat en dat is niet zo’n pretje en je kunt wel naar huis zie bovenstaande, een andere omgeving is ook wel goed, een beetje afleiding. Je kunt ook niet meer tegen geluiden, leef geluiden soms wel, maar je schrikt van elke gelijk en prikkels. Als je teveel geluiden hoort ga je er juist opletten en dan word je juist onrustig.

Bij mensen is muziek emotie, bij alle mensen. De ene houdt van harde muziek en spannende films en soms houden ze van lieve films en rustige liedjes. Een lief iemand houdt van lieve verhaaltjes en lieve dingen. Vreedzame mensen houden van vreedzame en lieve films, hoeft niet altijd maar meestal wel.

Een psychose kan varieren van licht, matig tot zwaar. Soms zijn het hele kleine lichte psychoses en soms zijn het hele zware. De lichte komt door te weinig slaap en toch inspannende werkzaamheden te verrichten. Zoals naar de winkel gaan, koken en kookbespreking achter elkaar tot een paar minuten tot een half uur zitten er tussen.

En de zware komen omdat ik moe ben na 3 zware nachten van werken op de computer douche en ‘s nachts breien, meer van dat lichte werk. Dat kost ook heel veel energie. En dan ‘s morgens te laat zijn voor de medicatie, ontbijt en mijn verdere ochtendstructuur. De gesprekken die je met andere mensen voert kun je de hele dag in je hoofd houden en eigenlijk bijna de hele week. En muziek die voor je gevoel te negatief klinkt, voor jou althans. Kun je ook niet goed relativeren. Alle geluiden zijn prikkels, deze kun je de hele dag bij je houden. En dat ontploft op een gegeven moment in je hersenen, dan vlieg je uit elkaar om veroorzaakt kortsluiting. Een hele erg zware psychose krijg je dan. Je wordt dan echt vreemd in je hoofd, en kun je helemaal niet meer lopen, boodschappen halen en nog een feestje hebt. Een feestje als het echt vrolijk is gaat nog wel in zo’n toestand, maar toch wordt de toestand in je hoofd nog erger. Te veel prikkels dus.

Wij schizofrene mensen zijn ontvankelijk voor verbalen en non verbalen agressieve films en muziek, die geweld leuk, zoals Arnold Schwarzenegger. Ze hebben het gevoel door alles heen te kijken, rontgenogen en rontgenoren. Niet zoals God, dat was iemand anders. Maar je begrijpt me hopelijk wel.

Doordat je alles door elkaar heen gooit, je gevoelens, ben je heel gevoelig en ben je nog liever dan normaal. Je moet niet te lief worden.

Waarom wij ziek worden?
Door trauma’s, jeugdtrauma’s etc kun je ziek worden. Zoals M, zij had een jeugd trauma en kreeg DIS. In de waringin wonen veel mensen met een trauma en hierdoor krijgen ze een psychische aandoening. Sommige krijgen schizofrenie, andere DIS, andere hersenbeschadiging en andere weer psychosisch. Als je getrauwmatischeerd bent verwerk je alles op een andere manier. De ene door er over praten en de ander door het opschrijven. Iedereen verwekt het op zijn manier. Ik ben ziek geworden omdat er een stofje miste in mijn hoofd en daardoor had ik steeds psychoses. Ik zit nu ook in een psychose, hoe het precies zit weet ik niet. Ik dacht dat ik alles verwerkt had, ik kreeg een tennisarm en sindsdien loop het te rommelen in mijn hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *